Plat dak maken

Wanneer moet je een plat dak vernieuwen ? De levensduur van een plat dak is gemiddeld 20 jaar, dus kun je al ongeveer uitrekenen of reparatie nog loont .

Als een plat dak deze leeftijd ongeveer heeft kan het dak het beste worden vernieuwd .

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen en wat  de beste dakbedekking is ligt grotendeels aan de situatie en omstandigheden.

Indien de oude dakbedekking bitumen is en de ondergrond en eventuele isolatie is nog goed kan er eenvoudig een nieuwe laag overheen gebrand worden, dit is goed en voordelig. de oude dakbedekking doet dan dienst als extra onderlaag en er hoeft niet gesloopt te  worden er zijn dan geen stortkosten .De hemelwaterafvoeren en daktrimmen moeten wel vernieuwd worden.

Is dat niet het geval dan begint de opbouw met een dampdichte laag dan de eventuele isolatie deze wordt gefixeerd aan de ondergrond daarna de onderlaag ((460 P60) deze wordt ook weer gefixeerd hierop wordt de toplaag gebrand (APP gemodificeerd, gebitumineerde, glasvezelversterkte polyestermat (470K14)met leislag. overlapping is minimaal 10 cm en rondom dien randstroken geplaatst worden met ook minimaal 10 cm overlapping. De randen worden afgewerkt met een aluminium daktrim of met een plastisol afdekkap met kleur naar keuze.

Ook kan men kiezen voor de  duurzame kunststof  PVC dak dakbedekking deze is verkrijgbaar in allerlei kleuren maar de meest gebruikte kleur is lichtgrijs in principe is de dakopbouw hetzelfde als bij bitumen alleen in plaats van een onderlaag komt er een viltlaag tussen de dampdichte laag of isolatie, dit om te voorkomen dat de weekmaker uit de dakbeding zich gaat mengen met de onderlaag of isolatie. als dat gebeurt wordt de PVC hard een gaat het barsten, de volgorde is zeer belangrijk. Ook  bij PVC kunstof daken is het belangrijk dat de rondom in kim (voor de dakrand) de dakbeding goed wordt gefixeerd anders gaat het dak zich spannen  met temperatuur verschillen en kunnen er scheuren ontstaan . Voordeel van PVC dakbedekking is dat het leggen ervan niet zo brandgevaarlijk is, het wordt namelijk aan elkaar geföhnd .  De randen worden afgewerkt met een  plastisol afdekkap met kleur naar keuze.

Dan hebben we nog EPDM dakbedekking deze is nog volop in ontwikkeling deze dakbedekking is zeer geschikt voor brandgevaarlijke plekken. Het wordt namelijk aan elkaar gelijmd .Het wordt het meest toegepast op kleinere dakoppervlakken waar het aan een stuk op gelegd kan worden alles wordt gelijmd ook de bevestiging aan de ondergrond.  De randen worden afgewerkt met een plastisol afdekkap met kleur naar keuze.